Sunday, 9 February 2014

Resepi : Ayam Percik

Bismillah

Hari indah yang penuh dengan aktiviti. Bergotong-royong bersama penduduk apartment, Angkut tong gas dan tukar di kedai runcit, and as usual, masak-masak dengan resepi baru =). Pikir punya pikir nak cuba resepi ap, terjumpa pulak satu resepi ayam percik dekat satu blog ni. Puas ak gode-gode, macam-macam resepi dia ad. Yang paling best, dia punya trademark, "easy cooking for lazy people". Serius, memang sangat kena dengan ak... hehe. So readers, kalau nak bukak blog ni boleh la tekan di resepi-anak-pakcik-karim ya =)



Untuk resepi ayam percik ni, ak ad ubah sikit-sikit. Kalau nak cuba resepi asal boleh tengok kat blog dia, k. Meh ak kongsikan bahan-bahan dan caranya.

Ayam percik from my kitchen

Bahan-bahannya

1/2 ekor ayam (ak guna bahagian rib)
1 cawan santan( kalau nak kurang kalori boleh ganti dengan susu atau letak setengah santan setengah susu)
1 keping asam keping
1 kiub ayam (tak letak pun xpe)
garam secukup rasa
madu
1 sb minyak (lagi bagus kalau guna minyak zaitun)
1 sb tepung jagung

Bahan kisar

2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 batang serai
halia besar ibu jari
2 st serbuk kunyit atau 2 inci kunyit hidup (ak guna serbuk kunyit je)
2 sb gula (boleh jugak guna gula melaka)
2 st ketumbar biji atau serbuk
sedikit air untuk kisar


Cara-caranya

1. Panaskan periuk, masukkan bahan kisar dan semua bahan-bahan di atas kecuali madu, minyak dan tepung jagung.
2. Keluarkan ayam apabila ia  hampir masak
3. Letakan ayam di atas dulang pembakar. Siram ayam dengan madu dan minyak
4. Bakar di dalam oven hingga ayam garing (ak bakar dalam 20 minit dengan suhu 200 deg. celcius)
5.  Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan masukkan ke dalam baki kuah tadi. Masakkan hingga kuah menjadi pekat.
6. Keluarkan ayam dan tuangkan kuah. Siap dan boleh dihidangkan


Sekian dari saya, selamat mencuba =)
Sebarang pertanyaan sangat dialu-alukan


No comments: