Sunday, 2 February 2014

Resepi : Sambal Ayam Penyet Moden

Bismillah

Teringin nak masak ayam penyet, tapi tak ada stok ayam dalam fridge. Makanya, dapat makan sambal pun jadi la..huhu. Dengan semangat ak berperang di dapur sambil membayangkan hasil sambal ayam penyet yang akan ak siapkan.

Tadaa...ini lah hasilnya. Gambar kurang menarik, tapi yang penting rasa. ye dak.. =)

Bahan-bahannya

5 sudu minyak zaiton/masak
3 biji bawang merah sederhana besar 
2 biji tomato
belacan besar ibu jari (ak suka belacan, jadi ak letak lebih skit)
2 biji lada merah
7 biji cili api (kalau xtahan pedas boleh kurangkan)
1 biji limau kasturi
garam/gula (secukup rasa)

Cara-caranya

1. Panaskan minyak zaiton/masak dan masukkan bawang, tomato, belacan, lada merah dan cili api bersama. Goreng hingga garing. (Hati-hati dengan cili sebab dia boleh meletop semasa menggoreng)
2. Setelah itu, masukkan kesemua bahan gorengan tadi ke dalam pengisar dan kisarnya kasar. ( kalau nak lagi asli, tumbuk pakai lesung. Tapi disebabkan namanya sambal ayam penyet moden, jadi aku blend je semua.. hehe).
3. Akhir sekali, masukkan perahan air limau kasturi, garam dan gula. Gaulkan dan siap.


Selamat mencuba, kalau ada sebarang pertanyaan, sangat dialukan =)

p/s: Actually, kalau di Indonesia, sambal ni digunakan untuk semua jenis masakan diorang. Bukan sahaja ayam penyet, nasi timbal, nasi kuning dan macam-macam jenis nasi turut dimakan dengan sambal ni.Buat ak teringan sambal pakcik ikan bakar semasa belajar di Bandung. Memang superb dan ak adalah pelanggan yang selalu mintak sambal lebih..hehe



No comments: