Bismillah
Hai readers...sejak modem wifi rumah aku problem, senyap la blog aku tanpa post-post terbaru. Alhamdulillah sekarang dah recover, boleh la aku lepas gian nak mencece kat sini. Mungkin satu hari nanti aku nak post feedback wifi Yes ni la. Package internet dia ni boleh tahan, tp bila ada problem terus jadi agak sulit. Eh, apasal aku bukak cerita kat sini pulak. Ok, kalau nak tahu lebih lanjut kene tunggu post seterusnya ye.hehe...
Ok lah, back to the recipe . Sebenarnya, dah lama dah aku buat begedil ni, tapi sekarang baru ada kesempatan nak post. Resepi dari my love mom that why nama dia resepi turun-temurun..hehe
untuk bahan-bahannya
Hai readers...sejak modem wifi rumah aku problem, senyap la blog aku tanpa post-post terbaru. Alhamdulillah sekarang dah recover, boleh la aku lepas gian nak mencece kat sini. Mungkin satu hari nanti aku nak post feedback wifi Yes ni la. Package internet dia ni boleh tahan, tp bila ada problem terus jadi agak sulit. Eh, apasal aku bukak cerita kat sini pulak. Ok, kalau nak tahu lebih lanjut kene tunggu post seterusnya ye.hehe...
Ok lah, back to the recipe . Sebenarnya, dah lama dah aku buat begedil ni, tapi sekarang baru ada kesempatan nak post. Resepi dari my love mom that why nama dia resepi turun-temurun..hehe
tada..panas dari dapur |
untuk bahan-bahannya
5 biji kentang (boleh direbus atau digoreng hingga lembut)
1 biji bawang besar (dipotong dan digoreng hingga lembut)
3 sb udang kering (dikisar)
1 rumpun daun sup/saderi (dipotong halus)
1 sb lada hitam (ikut kepedasan yang sendiri)
garam secukup rasa
1 biji telur (dipukul dengan garfu)
cukup rasa (penambah rasa, kalau xde pun xpe)
Cara-caranya
1. Lenyekkan kentang dan bawang besar yang digoreng dengan sekata.
2. Setelah itu, masukkan udang kering, lada hitam, daun sup, dan garam. Gaul hingga sebati.
3. Bentukkan bahan yang telah digaul dengan bentuk yang diinginkan.
4. Celupkan begedil yang siap dibentuk ke dalam telur dan goreng di dalam minyak panas.
5. Goreng hingga kekuningan dan boleh dihidangkan.
Maka, ini lah resepi begedil dari aku. Kalau korang xde udang kering, boleh je nak ganti dengan protein lain macam ayam atau daging. Kalau tak letak apa-apa pun ok jugak. Masih sedap. Satu lagi, sebenarnya ada beza kentang yang direbus dengan kentang yang digoreng. Kalau kentang tu direbus, begedil akan jadi lembut sikit berbanding yang digoreng. So, korang boleh pilih nak guna cara mana. Ok lah, untuk readers, selamat mencuba =) sebarang pertanyaan sangat dialu-alukan. Terima kasih
No comments:
Post a Comment