Bismillah
Sapa suka sizzling, angkat tangan!! hehe
Nampaknya kita satu geng la =)
Bila dah minat tu, mesti ada rasa nak cuba buat sendiri.
Jadi dengan gagahnya aku cuba tanya enchi google.
Dan akhirnya..tadaa jumpa lah resepi sizzling yang ringkas dan mudah.
Sangat sesuai untuk aku yang sangat tak suka benda2 leceh.
Thank kepada Open minda untuk resepi ^_^
Bahan-bahannya (untuk 2 orang) -RESEPI ASAL
5 ulas bawang putih (ketuk atau cincang)
1 inci halia (hiris nipis)
5-6 tangkai cili kering (potong besar2) -nak pedas boleh lebihkan
ayam (mana2 bahagian)
6 biji cendawan shitake (dibelah dua)
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu besar serbuk lada hitam -nak pedas boleh lebihkan
1/2 sudu besar minyak bijan
4-5 cawan air
3-4 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan air)
garam secukup rasa
sayur sawi (potong besar2)
telur
yee mee
Cara-cara
1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga kekuningan.
2. Masukkan air, ayam dan cendawan shitake. Biarkan seketika sehingga masak
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, minyak bijan dan garam secukup rasa.
4. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan kuah masak dan memekat.
5. Untuk hidangan, boleh ambil sebahagian kuah sizzling panaskan di dalam periuk berasingan.
6. Masukkan sawi, yee mee dan telur. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidangkan.
Sapa suka sizzling, angkat tangan!! hehe
Nampaknya kita satu geng la =)
Bila dah minat tu, mesti ada rasa nak cuba buat sendiri.
Jadi dengan gagahnya aku cuba tanya enchi google.
Dan akhirnya..tadaa jumpa lah resepi sizzling yang ringkas dan mudah.
Sangat sesuai untuk aku yang sangat tak suka benda2 leceh.
Thank kepada Open minda untuk resepi ^_^
Bahan-bahannya (untuk 2 orang) -RESEPI ASAL
5 ulas bawang putih (ketuk atau cincang)
1 inci halia (hiris nipis)
5-6 tangkai cili kering (potong besar2) -nak pedas boleh lebihkan
ayam (mana2 bahagian)
6 biji cendawan shitake (dibelah dua)
4 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
1/2 sudu besar serbuk lada hitam -nak pedas boleh lebihkan
1/2 sudu besar minyak bijan
4-5 cawan air
3-4 sudu besar tepung jagung (dibancuh dengan air)
garam secukup rasa
sayur sawi (potong besar2)
telur
yee mee
Cara-cara
1. Tumis bawang putih, halia dan cili kering hingga kekuningan.
2. Masukkan air, ayam dan cendawan shitake. Biarkan seketika sehingga masak
3. Masukkan sos tiram, kicap pekat, minyak bijan dan garam secukup rasa.
4. Setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung. Biarkan kuah masak dan memekat.
5. Untuk hidangan, boleh ambil sebahagian kuah sizzling panaskan di dalam periuk berasingan.
6. Masukkan sawi, yee mee dan telur. Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidangkan.
tadaa...inilah hasilnya. panas dari dapur. sedap dimakan panas2
Disebabkan kat rumah aku xde hot plate. jadi aku gunakan periuk biasa dan hidang kat dalam pinggan je.
Kalau ada hot plate, memang lengkap lah.
Boleh cuba, jangan segan2 ya..hehe
No comments:
Post a Comment