Thursday, 8 March 2012

Dasyatnya kini

bismillah

- Dasyatnya zaman sekarang, orang panjat pagar rumah malam-malam dah dianggap pencuri. Sedangkan orang itu punya niat baik untuk membantu penghuni rumah itu.
- Dasyatnya zaman sekarang, orang yang datang ke rumah, sudah dicop tidak baik. Sedangkan yang datang itu punya urusan yang ingin diselesaikan bersama penghuni rumah.
- Dasyatnya zaman sekarang, ada orang yang tersadai dibahu jalan hanya dipandang sekali lalu. Sedangkan dia sedang mengalami kesulitan yang amat memerlukan pembantu.
- Dasyatnya orang zaman sekarang, lihat orang berjalan kaki di bahu-bahu jalan pun tidak dapat berhenti untuk menumpangkan. Sedangkan orang itu juga mengharapkan bantuan untuk ditumpangkan bersama.

Tapi.......
Semua situasi ini adalah kesan daripada perbuatan manusia sendiri. Apatah lagi, kini pelbagai idea-idea kreatif penyalahlaku digunakan untuk memanipulasikan situasi yang sedia baik kepada yang tidak baik. Oleh itu....

- Mana mungkin orang yang sedang memanjat pagar pada pukul 3-4 pagi boleh dianggap membantu kerana mejoritinya yang melakukan perkara sebegitu adalah manusia yang punyai niat jahat.
- Mana hadir sifat beraninya ingin membuka pintu pabila dikunjungi tetamu yang tidak dikenali, apabila telah banyak kes-kes pecah rumah dan pukau yang berlaku dewasa ini.
- Mana bisa pemandu ingin berhenti dijalanan untuk membantu kerana punya penjenayah yang sering melakukan taktik yang sama untuk menyamun orang yang baik hatinya membantu.


No comments: