Thursday, 30 December 2010

laksam pertamaku....

kuah laksam..erm yum2 =)

mee laksam yg diperbuat dari tepung beras+tepung gandum....
sngt mncabr bile mmbuatnye...
sabar jelah.... *_*

jeng-jeng ini lah hasilnye....
sangat sedap bile dimakan lelagi bile di makan brsama sambal belancan panas...
lg sedp dr rangka yg jd fvrt 2.. ^_^

Wednesday, 29 December 2010

salaam

video

Salaam Lyrics

I dream for a day
When there’ll be
No more misery

When there’s no more hunger
No need for shelter
Isn’t there enough to share
Or is that we just don’t care?

We’re here for a day or two…

Let me show my way…
Salaamu alaik, Salaamu alaik, Salaamu alaikum
I pray for a day
When there’ll be
Justice and unity

Where we put aside our differences
Fighting makes no sense
Just a little faith
To make it a better place

We’re here for a day or two…

Let me show my way…
Salaamu alaik, Salaamu alaik, Salaamu alaikum
Salaamu alaikum Ya ahlas-salaam, Salamu alaikum
Salaamu alaikum Sayyid al-Kiram, Salaamu alaikum
Let me show my way…

Salaamu alaikum, alaikum, alaikum


Tuesday, 28 December 2010

cook and cookies

bismillah...

aktiviti hari ini.......

MENGECAHKAN DAPUR SAMBIL MEMBUAT COOKIES......


hulala..best nyer lelagi klu ad yg puji sedap ^_^

walo x de rupe asl ad rse kire ok r ^_^

proses membakar berlangsung....huhu i cant wait =)


wow memang best..tp actually ak just campak2 je bhn2 dlm 2....cmpur ni skit..cmpur 2 skit...dan hasilnya itu r dier.....tp yg x best nyer,da pepenat ak mmbntukkan dier ngan segala seni yg ad tetibe time dlm oven ble r dier cair mcm coklat di ldg gandum..huaaaaa agk frust gak r...mybe kurang tepung kowt..

pape pown..ak nak ucp trimas ntok c.fatin bajet comel yg mmbntu mmbasoh brg2 yg akk ang yg comel ni guna....
thanks 2 you.... ^_^
*sebagai upah basoh ang ble r mkn lbh skit ok,tp lbh skit jer dr aty... ^_-*


Thursday, 23 December 2010

cikgu baru...

bismillah...

ckgu baruku datang.... ^_^, huahua sempat ler aku blajar bende2 baru untk blog ni, dan hasilnya....nah 2 ler die yg didengar 2..hehe

tp yg x best nyer ak baru nak tulis kat sini da ad ckgu 2 yg nek perasan lak....hulalala udah2 ler 2 oi....nek naik bulu telinge ak dengar...eh jap,telinge ad bulu ke??..huhu entah ler..nnt ak try tanye ckgu sains ak ....

Tuesday, 30 November 2010

arrrgggggggggghhhhhhhhhh...

kejam x klu ak kte ak nak tmbk org?? tp ak rse lg kejam klu ak kate ak ad rse nak bunh org, kang x psl2 msk paper kes pmbnuhn budk bwh umo sbb tensn yg brlebihn.Huhuhu... i dont think i can accp it...

tp serius, ak nga tensn n geram sesangt....cme ak nk pesn 1 je,plez sesangt jgn r kaco privcy org, x kesh r org 2 nak terguling ke, trbalik ke, teraman sangt ke, terpeperangn sangt ke....yg pntg klu die bahagia just go on....setiap org ad had masg2....n had ak satu je...jgn kaco@hebhkn ap yg ak wat,cz ak sesangt x suke klu privcy ak diganggu....n ap yg ak wat nak di kecohkan satu dunia...

hmm...x pe r, nmpak nyer pas ni ak kene gne strategi lme ak blik.....dnt ezy to acpt somebdy as yr friend. or u can say no to frnd, it just make u suffer..just enjy yr hobby only...it bettr u...ok ^_^
ok....now relx n happy ^_-

Saturday, 30 October 2010

jawapan untuk mu...

bismillah..

sebelom aku memulakan ayat selanjutnya, ingin aku mengucapkan terima kasih kepada insan yang bertanya...

aduh mana bisa ku bagi hati ini kepada sesiapa lagi...sedangkan hatiku sebenarnya telah dimiliki oleh insan yang amat aku hargai...walau aku masih tidak mengenali empunya diri namun aku akan tetap setia menanti saat itu muncul disini.

lebih-lebih lagi aku punya perinsip diri,tiada cinta sebelom perkahwinan, maka aku berharap ketetapan hati aku tetap teguh dengan perinsip yang aku bina ketika masa muda ku ini(harap kamu dapat mendoakan bersama)..aku juga tidak sanggup menduakannya, keran aku tahu apa rasanya apabila aku diduakan..sungguh kasihan dan amat mengecewakan..

maka ingatlah aku masih bisa berkawan dengan kaum sejenis mu, tetapi aku tidak bisa bercinta dengan kaum sejenis mu kecuali dia sememangnya untuk diriku..aku punya perasaan dan wanita lain juga punya perasaan..maka, tega aku melukakan perasaan orang lain semata-mata untuk kepentingan diriku..aku tidak bisa merapas insan yang bukan milikku sedangkan dia masih setia menantiku..


Monday, 18 October 2010

saat lafaz sakinah

video

Lirik Saat Lafaz Sakinah – Far East

Heningnya
Sunyi suasana
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah tangis ibunda

Adalah aku wali puteriku
Serah kini amanahku ini padamu
Nafkahilah dia curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

Chorus
Dulu esakannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu
Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya

Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku

Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu

Ulang Chorus


Sunday, 3 October 2010

sometime...

sometime i'm bored with my life..
sometime i hate my self....
sometime i want to loss all my memory....
sometime i just wanna forgot what i think...

sometime i think to die...
sometime i hate to try...
sometime i hate my family...
but i know i love them full of me...

sometime i feel wanna to cry...
sometime i feel i just wanna to smile...
sometime i feel nothing with relagion..
not, i know ALLAH still with His slave..

sometime i think i lose my mind....
sometime i wanna do out of my mind...
sometime i hate my memory...
and future what gonna be...

i dont know how to control my self...
i hate what i feel now and coming day...
i just wanna to stop all the think i have...
but i know it out of myself....

Ya ALLAH i'm a weak person...
i try to be the best for all of them...
but i always feel to stop and away..
then i just be a person who dont know who i am...

i so tired to go to other step...
i feel very pressure and stress to my self..
sometime i angry with my self...
but i dont know to share that i doesnt feel very well..

i always lie to myself..
because i know i cant lie to other people...
but i dont know why they always say that i like to lie them...
while i know it conciding to myself...

Saturday, 25 September 2010

kata-kata ini

Beginilah jalanmu..
Tundukkanlah pandanganmu..
Keraskanlah suaramu..
Seriuskanlah perwatakanmu..
Tampilkan ketegasanmu..
Bila engkau di depan atau di belakang..
Atau di kiri atau di kanan lelaki..
Walau atas apa alasan sekalipun..
Ketuk keegoan mereka..
Bangkitkan mereka dari mimpi..
Jelaskan dengan amalmu..
Bahawa percampuran bukan caranya..
Bahawa keseronokan adalah palsu..
Bahawa di sini tiada kebahagiaan..
Hanya kehancuran..

Andaikan engkau belum berkahwin..
Ingatlah janji tuhan..
Wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik..
Jangan menggadaikan maruahmu semata-mata..
Kerana seorang lelaki..
Jangan memakai pakaian yang menampakkan susuk tubuhmu..
Hanya untuk menarik perhatian dan memikat kaum lelaki..
Kerana engkau bukan memancing hatinya tetapi merangsang nafsunya..

Muslimin yang baik tidak melihat paras rupa..
Muslimin yang soleh tidak memilih wanita yang terdedah auratnya..
Muslimin yang warak tidak memilih wanita melalui keayuan dan kemanjaannya..
Serta kemampuan menggoncang iman mereka..
Tapi, muslimin yang baik menilai wanita melalui akhlaknya..

Tuesday, 24 August 2010

ramdhan part 4...

bismillah..

Buat pertama kalinya...

hari ni,tanggal 24 Ogos 2010 macam2 perkara yang buat pertama kalinya berlaku di sini...

1. first time aku rasa marah sangat kat hamba Allah ni.Semua orang xkan marah tanpa sebab,macam aku jugak..aku geram sangat bile dia boleh lepas tangan je dalam kerja dia.walhal dia sebagai ketua kene lah ada tanggungjawab memimpin anak buah dia..bukan hanya meminta pandangan tanpa melaksanakan...alih2,anak buah dia jugak yang buat...whatever pon problem discuss ramai2..bukan just diamkan aja,2 baru namanya teamwork..herm..

2.buat pertama kalinya aku naik motor lepas dah berapa tahun aku tak naik motor 2. Actually,aku dulu naik motor time kekecik je,itu pown just untuk pi sekolah agama..bila dah masuk darjah enam,aku dah x naik motor lagi..kene pi nek teksi lak,coz aku pi dari sekolah kebangsaan..kire gementar jugak ler time naik motor 2..whatever pown semua 2 tetap best coz it is an experience..

Tuesday, 17 August 2010

ramadhan part 3

bismillah

rase macam ada time table plak bile tiap2 dua hari pose aku rajin mengisi kat blog ni..hehe
tapi serious aku terase ingin berkongsi sesuatu dengan korang semua tentang kisah semalam

ceriternyer bermula bergini....

semalam aku buat kerje kat bengkel..project casting aku yang pertama..Alhamdulillah, berjaya juga aku menyiapkan projek casting 2,even tinggal lagi 30% untuk disiapkan..
kemudian,time keterang sume kene kumpul bersama technition dier citer r pasl dia ngan isteri dia..
lepas 2 dia cakap.."nanti kamu(bagi lelaki) jangan takut nak buat apa2 pown.kalau kamu nak isap rokok pon isap je,x payah takut sangat ngan isteri kamu 2.lagipun kamu dah bayar kan.."

then, biler aku dengar 2,mula tersentap gak.tapi lepas 2 aku betah r..
"encik,kan rokok 2 haram.so mane boleh kita isap"
lalu dia menjawap..
"abis kalau haram kenapa diorang jual?kenapa tak hapuskan je rokok 2?kalau tak pun suruh diorang jangan jual rokok 2.."

so,kalau korang daapt kata2 macam 2, korang nak jawab apa dengan hamba Allah ni..
actually, pada pandangan aku lah kalau seseorag itu pandai menggunakan akal fikirannya dengan baik.dia boleh tau sendiri rokok 2 berpatutan atau tidak.

cuba kita fikirkan..
orang sanggup gadai duit untuk rokok,tapi tak sanggup derma duit yang sama nila dengan belian rokok 2 ke jalan yang benar..
orang sanggup gadai duit untuk rokok,tapi tak sanggup belanjakan duit untuk keprluan isteri dan anak2..
orang sanggup menikmati rasa rokok 2,sedangkan orang lain yang merasa akibat dan azabnya..
maka,apakah semua ini tidak merugikan??

lagipun, rokok itu haram dan babi itu haram
so kenapa tak je suruh Allah hapuskan babi 2??
tetapi sesungguhnya Allah jadikan babi,rokok dan arak 2 adalah untuk memberikan hambanya berfikir dengan akal dan kesedaran mereka.Boleh membezakan baik dan buruknya..Kalau semua ini tak ada,mana mungkin manusia mahu berfikir tentang alam ini.

maka,sedarlah wahai manusia hendaklah kamu menggunakan pemikiran dan akal kamu sebaiknya.jangan sia-siakan pemberian yang Maha Esa itu..

Saturday, 14 August 2010

ramadhan part 2

Bismillah

Salam ramadhan..sudah 4 hari ramadhan yang telah dilalui. Semoga kita terus teguh mengejar ramadhan sehingga ke penghujungnya. Jangan berputus asa dan jangan mengeluh kerna sedarlah Allah hanya minta kita berpuasa selama sebulan sahaja sedangkan Dia memberikan kita peluang bersuka ria selama 11 bulan berikutnya,InsyAllah.


Alhamdulillah,pabila 4 hari ramadhan telah berlalu, buat julung2 kalinya aku diberi peluang untuk solat terawih berjamaah di surau bunga raya bersama ahli bait yang lain..
syukran jazilan juga kepada muslimin UTeM yang bersama kami mengimami solat isya' dan tarawih di sini..semoga segala perbuatan anda dibawah lindungan Yang Esa.

Sungguh tidak terkata bertapa gembiranya aku tadi dapat berbuka dan bersolat maghrib berjamaah bersama kakak2 senior ahli bait..
kemudian bersama melicinkan juadah berat di rumah mereka.sungguh mesra dan seronok bersama..

InsyAllah hari2 selepas ini semakin ramai yang datang mengimarahkan surau di sini. Amin Ya Rabb

Thursday, 12 August 2010

dari hati ini..

bismillah..

tanggal 2 ramadhan aku teringin meluahkan isi hatiku yang telah sekian lama aku pendamkan.
sebenarnya aku teringin berkongsi tentang peranan seorang wanita yang bertudung labuh..
jika ditimbang tarakan,ingat senang ke peranan seorang wanita yang bertudung labuh tu?


Masyallah, hanya Allah yang mengetahui.Pabila seorang wanita itu bertudung labuh,secara sekelip mata sahaja segala perlakuan dan perbuatan dia diperhati.bila dia cakap orang nilai,bila dia berpakaian orang tengok,sedangkan bila dia bergaul pun orang lain boleh kata..Subhanallah,apatah lagi mind set orang zaman sekarang,perempuan yang bertudung labuh je mestilah sempurna akhlaknya dari segi dalaman dan luaran..

sedangkan,tidak ada insan pun di dunia ini amat sempurna sifat dan akhlaknya..apatah lagi kita sebagai umat akhir zaman..cuma lumrah manusia ingin mencari yang sempurna tidak kira dalam bersahabat atau berpasangan..apatah lagi,jika kita pergi membeli belah pun kita juga ingin mencari barang yang sempurna dan berkualiti tinggi..

oleh itu,sedarlah sesungguhnya setiap orang itu sama sahaja...ingin mengubah dan berubah..tetapi kadang kala kita teralih seketika dengan perubahan yang ingin kita lakukan.
apatah lagi kita manusia biasa tidak dapat lari dengan godaan syaitan dan hawa nafsu yang sungguh hebat..hanya iman dan akal sahaja yang dapat membantu kita mencari jalan yang sebenar2nya jalan yang di redhaiNya..

Maka,sedarlah wahai manusia,janganlah kita sering menilai dan memburuk sangka terhadap orang lain.apakah kita sudah cukup sempurna untuk dinilai?lebih2 lagi dengan segala perbuatan kita yang lebih banyak buruk daripada baiknya?..sedarlah,jangan kamu wahai sahabat bangga dengan amalan yang kamu lakukan tetapi bermuhasabahlah dengan kemungkaran yang lebih banyak kamu kerjakan..

jangan lupa berusahalah menjadi manusia yang berfikiran positif kepada sesuatu,tidak kiralah yang datang itu adalah perkara yang baik atau pun perkara yang sebaliknya.sesungguhnya segala yang ada ini adalah milik Allah.dan Dia berhak untuk melakukan apa sahaja ke atas hambanya yang berada di alam ini..maka layakkah kita untuk menilai segala perbuatanNya?..

p/s:bukan diri ini terlalu sempurna,tetapi adalah diri ini berusaha ingin menjadi lebih baik dari hari sebelumnya..InsyAllah bersama sahabat kita berusaha

Wednesday, 11 August 2010

ramadhan alkareem..


bismillah..

alhamdulilah,tahun ni aku berkesempatan lagi untuk menyambut ramadhan yang sungguh barakah ini..insyAllah azamku kali ini agar dapatkan khatamkan 30 juz alquran..insyAllah.
moga aku berjaya melunaskannya..Amin

dan untuk julung2 kalinya aku menyambut ramadhan sendirian bersama kawan2 tanpa reminder dari warden atau fellow bertugas..kire memang betul2 survivel lah ni..
teringat lagi,time kat hostel,semua di sediakan
bangun2 je tidur,makanan dah terhidang..dengar2 je azan,makan dah depan mata..Syukur Alhamdulillah

kini,bile nak sahur kene pikir nak makan apa..
nak buka kene pikir nak masak apa,makan apa,beli kat mane..
ya Allah memang betul2 dugaan dan cabaran lah kirenyer ni...x de sape nak ingatkan kite sahur..puasa dan berbuka..terasa cabaran itu tergalas di diri ini.

tetapi yang paling sedih sekali,aku tak terasa kehangatan ramadhan pun tahun ni..
terasa masih berada di bulan syaaban lagi sedangkan bulan ramadhan telah menjelang tiba.
Ya Allah,ampunkan diri ini..alhamdulillah pagi tadi tersedar untuk bangun sahur..
rase macam nak menangis je bile engat kan balik..
rindu masa menyambut ramadhan di sekolah dan matrik..terasa meriah dan di imarahkan..
hmm nak terawih pun kene decide tempat kat mane..

MasyAllah,memang dugaan..ini belum lagi masuk hari kuliah..
yang balik maghribnya lagi..
Ya Rabbi,berilah hambamu ini ketabahan dan kesabaran menghadapi dugaan dan cabaranMu.

Friday, 6 August 2010

ejat tak tipu..

ejat tak tipu,sekarang ejat tengah penat
tadi ejat uruskan kios badar
ejat buat ice blended..
lepas 2 uruskan konsert amal
tapi ejat x kesah,coz walaupun penat tapi best ^_^

ejat tak tipu,sebab ejat memang x pandai tipu orang
ejat rase kesian dekat org yang ejat tipu 2 nanti..

ejat tak tipu,ejat yang suka nangis..
kalau marah ejat nangis..
kalau geram ejat nangis
kalau suka ejat nangis
tapi kalau sedih,ejat tak nangis pulak..
hehe pelikkan..

ejat x tipu,ejat rase macam nak tido je sekarang..
nak guling atas katil sambil peluk batal guling
tapi ejat tau x bleh coz ad banyak kerje yang menunggu ejat..
mereka pown nak diselesaikan gak

ejat x tipu,ejat rindu kawan2 ejat
wana,norma sha,elen,adah,min and kawan2 yang lain
rindu nak kongsi2 cerite,berkongsi rasa bersama..
alangkah indah masa yang telah dilepaskan
dan ejat tau semua tu x boleh diundurkan lagi
coz sume org dah ad komitmen masing2..

ejat x tipu,ejat rase sedih sekarang
ejat sedih ngan subject yang ejat x dpt cover lagi..
terasa susah,tapi ejat tau sume tu ilmu Allah..
kalau kita yakin dan bertawakal dan di iringi dengan usaha insyAllah,Allah tolong kita
so ,x boleh r ejat putus asa
jangan jadikan perkataan "ejat xde basic" sebagai alasan..
kalau org lain boleh,ejat pown bleh..
lagi pown,ni kan jalan yang ejat dah pilih,so kenape nak menegeluh..

Thursday, 29 July 2010

maafkan daku diatas kelancanganku...

bismillah...

terasa ingin aku mencuri masa senggangku yang hampir tipis untuk berkongsi cerita dan pemikiranku yang telah aku bincangkan bersama seorang sahabatku yang amat ku hormati dan ku kagumi.Subhanallah,segala puji bagi yang Esa.

sebelum aku semakin laju menekan-nekan papan kekunci lappy,sebelum aku semakin banyak meluahkan rasa, ingin rasanya diri ini memohon maaf diatas kejahilan dan kelancanganku sebentar lagi..

ketika pagi semakin berlabuh di tanggal 29 Julai 2010.kami (aku dan beberapa sahabat yang lebih tua dariku) telah bebual tentang masalah kiblat yang telah menjadi isu yang amat besar bagi umat islam yang prihatin dan semakin hangat dalam kalangan sahabat2ku di kolej kediaman mereka sambil menyiapkan assigment engineer mathematics yang agak menguji diri.


amat menyedihkan apatah lagi pabila aku dimaklumkan salah seorang sahabatku terpaksa menukar kiblatnya sebanyak empat kali sepanjang solatnya disini..MasyAllah,aku tumpang simpati kepadanya..sedangkan aku pun pernah mengalaminya ketika MHS yang lepas.cuma takdirku agak baik kerana dapat menyedarinya lebih awal..semoga amal ibadahnya diterima Allah.

Sunday, 25 July 2010

tombol oh tombol....




pada satu petang yg x bape hening...

'tingtong!'
msg dr sahabat(maaf terpaksa dirahsiakan -_^) :
"salam.ijat,nk jd ajk bdminton x? 1 ogos ni...hm,dpt sjil...Nk x?"

dan sedang aku asik membaca smbil berpikir,tiba-tiba...
"alamak,wargh pintu ak terkunci!!!"....

maka,bermulalah citer yang sangat sadis dan hasilnyer,wat julung2 kalinyer ak telah memecahkan pintu bilik,ops bukan pintu bilik tapi tombol pintu bilik...huhu
then nak tau ap yg lagi dasyat...tukul besi yang aku gunakan pun turut patah..yup ak tekan kan lagi skali PATAH!! cukup dasyat dan sadis...wawa

tapi,alhamdulillah usaha keras bertukang aku bersama sahabat berjaya dan hasilnya tombol luar pintu bilik berkecai...huahuahua \0/

hmm cukup klakar,bleh berpeluh gak r..agak2 klu fellow tau citer ni ble geleng kpale x?hehe xpe2 kite smpn ler rahsia ni sme2 ye..ok2 set -_^

so,bile dah ptahkan barang orang kene lah ganti blik..btol x(2x)...tapi mslh nyer mne ler ak tau care nak psg tombol pintu..klu takat kunci leper 2 bler ler ak pikir logik gak..warg,help2 (ade gak r rse nak kol 999 time 2) haha...tp last2 ak kol my dad my hero..smbil menebalkan muka bertanya.. ~_~

dan hasilnyer ak berjaya memasang tombol yg pertama ..\/..
*credit to my dad gak yg bg petua dan cara..ok thanks all i love you..=)

Monday, 19 July 2010

ujian...rezeki..

subhanallah...ketika ak baru sahaja menghabiskan kerja di bengkel makmal pembuatan..ak terima satu masej dari seorang sahabat...
"salam ejat tempat meeting dah tukar...kat masjid UTeM pkul 9 mlm..."
Ya Allah bila aku membaca mesej tu..badan aku terus lemah gemalai terasa keletihan dan kelaparan yang teramat,apatah lagi bas terakhir ke kampus hanya beberapa minit lagi..hanya Allah yang mengetahui berapa terujinya hambanya yang lemah ini...

masih terasa lagi penat menukang dan memerah strategi di bengkel tadi...apatah lagi aku terpaksa menapak ke masjid yang agak jauh dari makmalku...

kelaparan dan kehausan masih menguasai diri.Namun timbul rasa insaf dan kesedaran mengingati para miskin dan daif yang terlebih dahulu merasai lapar dan dahaga dari ak..masyaAllah seluruh pujian dan kesyukuran yang selama ini memberikan aku rezeki di atas bumi.Nya

Namun,sedang ak berbaring seketika..sahabatku menalifonku...
"salam ejat kat mne?meh la turun bawah,kita kat bawah ni.."
maka dengan langkah perlahan aku melangkah turun dengan sabar..

pabila aku bertemu dengan sahabatku..disisinya ada lagi beberapa orang kakak senior yang sedang berbuka puasa..uh,tiba-tiba sahaja perutku berkeroncong..


selang beberapa saat..terdengar suara..
"atikah,izzati sinilah makan sekali ngan akak..meh akak suapkan.."
masya Allah terasa keluh kesah ku didengari yang maha Esa..aku rasa bersyukur dengan rahmatnya...kemudian semakin ramai yang memperlawa kami makan...terasa sungguh disayangi dan dihargai apatah lagi kami makan bersuapkan antara satu sama lain...apatah lagi makanan yang sedikit itu terasa banyak dan cukup untuk mengalas perutku yang tersa membuak kelaparan..terima kasih Ya Allah di atas rezeki Mu...



terima kasih buat semua diatas nasi goreng ayam dan benjo yang sedap 2...terima kasih juga untuk atika sahabatku yang sempat membelikan air mineral untukku di restoran mak merah sebentar tadi...


Thursday, 15 July 2010

mr.jod.....


hari ni ak merajinkan tangan ku untuk mengongsi gambr2 ku semasa di jordan....ad mmbr ak tanyer best x kat sne....
so ak ckp r x sebest mlysia lah..bak kte spupu ak(si nadia) hujan emas di negeri org hujn batu di negeri sndri,so lbh bek ngeri sndri...haha...whatever pon ni ak nak le kongsi gmbar2 kat sne ler..so slamat menengok..(ad x ayt 2?)haha



ni kat wadi musa....hmm org kte tmpt ni salah satu tmpt mate air drpd 12 mate air yg kuar dari batu 2....tp serious mte air yg ngalir kat c2 sangat cantik and jernih.
perjalanan menjelajahi petra..penat tp best..huhu




ni nme nyer ngah berangn...time ni kat kawasan gua ashabul kahfi...tmpt yg keterang diri ni aslnyer tmpt beks masjid yg terdahulu...sblom adnyer masjid baru yg cantik itu..




mohon dihayati..

video

bukan senang nak upload video kat sini...sungguh lama dan menuntut kesabaran.

tapi memandangkan aku teringin sangat mengongsi video ini maka aku titipkan lagi kesabaranku menunggu video ini habis di upload...

Wednesday, 14 July 2010

library....


hari kedua menapak ke lib membuahkan kejayaan apabila ak berjaya mencari buku pengajian sementara stok2 buku untuk dibeli smpai...huhu bukn seng n ak cari buku2 yg kita nak kat lib ni..lelagi klu part ap yg kite nak yg len lak muncul dpn mte kita.tp yg peliknyer klu kita x nak rajin plak dia main cak2 depn kita...adus 2 yg pling parh r stakat ni....

dari tingkt 1 ke tgkt 2...dari tgkt 2 ke tgkt 3.akhirnya lombong emas untk buku statics and strength of material yg ak cari slama ni ku temui....

actually,bagi ak bukn seng nak cari buku yg kita nak lelagi bila pdg memacm buku n publishr yg berlainan di rak2..boleh rmbang mte kat c2..klu x pling koman pon dah kene stand by panedol lelagi ble dah pent n pening nak crik buku yg kita nak...haha kan parah 2.

so klu ak...nak ajk lepak lib boleh..tapi klu ajk cari buk kat lib...hoho sori ler ak surndr dulu...
sy tegaskn lg skali, surndr..haha bukn ap dari peng2 cari buk kat lib bek ak pi bli kat kedai je..x yh pikir dnde klu pulg lmbt ke riso ilang ke...kire berbaloi rklu blibuknnyer kita gne sbuln duaje...tp lme 2...

Tuesday, 13 July 2010

sebentar..

hari ini tangan ku sangat rajin untuk menekan-nekan kekunci lappy ku smbil menunggu masa lect pada kul 4 ptg nnt..ak harap lect hari ni x lme...paling koman pon dlm 1 jam ku rasakan sudah memadai...huhu bukn ap mungkin perasaan penatku menguasai diri ketika ini...

hmm..ak ad berita yang agak mengembirakan untuk ku kongsi bersama...ap dia???!! insyaallah angahku akan bertunang..ak doakan dia sejahtera dan sentiasa di redhai Allah insyaallah...
dan ini bermakna ak akan mendapat seorang abg ipar..huhu ap rsemyer bile dapat abg ipar..best x???!! nnt bile ak telah merasainya akn ak ceritakan disini ok =)..insyaallah..


YA ALLAH JIKA DIA ADALAH UNTUKKU SATU KANLAH HATI KAMI DIBAWAH NAUNGAN DAN MAKRIFAHMU..BERILAH KAMI KEKUATAN UNTUK BERSAMA MEMIKUL BEBAN DAKWAHMU SEHINGGA KAMI TIDAK RAGU UNTUK MENEBARKAN SYIARMU..

YA ALLAH JIKA HATI ITU BUKAN UNTUK KU MAKA BERIKANLAH KEKUATAN PADAKU UNTUK MENOLAK SEGALA FITNAH YANG AKAN MEMBELENGGUKU...BERIKANLAH KAMI JODOH YANG LEBIH BAIK AGAR KAMI SENTIASA HARUM DI BUMIMU DAN DISELIMUTI DENGAN IMAN DAN TAQWA DARIMU..AMIN YA RABB

Friday, 4 June 2010

tinta hati ini....

enth knpe sejk akhir2 ni feelg jiwang ak telah menjenguk diri....adus, parah ni!!!
agknyer ak asyik di dengarkn tentg kisah kakak2 ak yang dah nak kawin..so ak pon dah terikut-ikut skali...

ops jgn slh fahm,bukn ak nak kawin skali...just menymbut feelg depa je...huhu
to my sisters...along,angah,k.aishah n k.fadhilah.....n all nak kawin 2 jgn lpe jmpot oden yg bek hati lagi didikasi ini..-_^

n not forgettn,ak nak dedikte lagu ni pde kakek2 ku yg terchenta....yg x sbr nak kawin tu......ok =) ..n special for k.muna yg akn berkawin 6 jun ni...


video

Menjemput Bidadari

Bila yakin telah tiba
Teguh di dalam jiwa
Kesabaran menjadi bunga

Sementara waktu berlau
Penantian tak berarti sia-sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Zulaikha jalani diri
Sabar menanti yusuf sang tambatan hati
Di penantian mencari diri
Memohonkan ampunan dipertemukan

Segera kan kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu ketemukan aku
Ya Ilahi Rabbi keras ku mencari diri sepenuh hati

Teguhkanlahku di langkah ini
Di pencarian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadari
Untuk sama menuju-Mu mengisi hari

Kini yakin telah tiba
Teguh di dalam jiwa
Kesabaran adalah permata
Dan waktu terus berlalu
Penantian tak berarti sia-sia
Saat perjalanan adalah pencarian diri

Laksana Adam dan Hawa
Turun ke bumi terpisah jarak waktu
Di penantian mencari diri
Memohon ampunan dipertemukan

Bidadari telah menyentuh hati
Teguhkan nurani
Bidadari telah menyapa jiwa
Memberikan makna

Segera kujemput engkau bidadari
Bila tiba waktu ketemukan aku
Ya Ilahi Robbi keras ku mencari diri sepenuh hati
Teguhkan aku di langkah ini
Di pencarian hakikat diri
Dan izinkan kujemput bidadri
Untuk sama menuju-Mu mengisi hari
mengisi hari

all the best untuk bakal2 pengantin....jgn lupe letkkn sume takdir dan harapn di tangn Ilahi....

Wednesday, 5 May 2010

pilihan....




setelah ak membiakkan kulat dan sawang2 lelabah kat cni,so skarang ni tibelah masenyer ntok ak membersihkan kembali sawan2 dan kulat2 yang semakin mengganas..haha

hari ni tetibe ak rasa nak meluahkan satu topik yang agak hangat ntok ak..nak tau ap dia????

huhu,tunguuuu........

actually,time ak basuh baju petg td(ceh nak tnjuk rajin ni) tetibe ak terfikirkan ciri2 bakal pasangan hidup ak nnt(adh mcm dah besr pulak)...

so antra ciri2 yang ak telah listkan(ha,part ni kene focus....muhaha) adlh...

1. x ble panas baran..knpe?

coz klu dier pans ak pown nek pans gak..so klu dier cool je..ak pown ikut cool gak..haha kang abis uma ak jadik plenet zuma yang baru...berterbangan kapal2 makhluk di awangan..


so yang ke 2..x bleh cerewet...knpe?

sebbnyer ak dah cerewt(tp bab kasut je r)..nnt klu dua2 cerewt spe nak lyn...haha abis r nnt..ank2 ak lak nek pening tengk mum n dad dier wat prangai..kang silap2 ank2 ak gak ad genetik cerewt macm parent dier..huhu(almk terjauhlak pemikirn smpai dah ank2 ni..)

Wednesday, 31 March 2010

keluhan hambamu yang lemah...

Ya Allah, kami tidak menggunakan masa kami sebaiknya, kami banyak menggunakan masa kami untuk membuat perkara yang tidak berfaedah, perkara yang tidak menambah iman kami.

Kami banyak membuang masa padahal nabi telah bersabda bahawa di hari akhirat kelak akan dipersoalkan apakah yang telah kami buat ketika hidup terutamanya pada waktu muda. Kami tidak belajar bersungguh-sungguh sepanjang tahun sedangkan kami tahu menuntut ilmu itu wajib.

Tatkala peperiksaan hampir dekat barulah kami bekerja keras di saat-saat akhir. Kami tidak merasakan studi itu adalah ibadah, kami mengecilkan skop ibadah hanya kepada solat, puasa, zakat,haji dan usrah sahaja.

Kami tidak bersungguh-sungguh di dalam kerja kami padahal umat islam perlu cemerlang dalam segala bidang.

doaku ini....

اَللَّهُمَّ إِنِّي أَسْتَوْدِعُكَ مَا قَرَأْتُ وَمَا فَهِمْتُ وَمَا حَفِظْتُ فَرُدَّهُ إِلَيَّ عِنْدَ حَاجَتِيْ إِلَيْهِ، إِنَّكَ عَلىَ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيْرٌ.

Maksudnya: “Ya Allah! Sesungguhnya aku serahkan apa yang aku baca, faham dan hafal kepadaMu. Maka kembalikanlah ia kepadaku ketika aku memerlukannya. Sesungguhnya Engkau maha berkuasa di atas segala sesuatu.”

Wednesday, 17 March 2010

a story...e

sebelum penaipanku menjadi semakin berlanjutan, aku mulakan dahulu ungkapanku dengan ucapan salam dan kalimah bismillah.
sebenarnya,bukan senang seseorang tu nak berubah,x kisah lah menjadi semakin baik atau buruk...macam aku sendiri..bukan hendak membuka pekung di dada, tapi bila difikir-fikirkan balik...hanya Allah yang tahu bertapa sukarnya mengubah sesuatu yang telah menjadi kebiasaan diri....

dan, macam mana dan siapa yang telah membatu aku berdikit2 untuk berubah hanyalah sebuah zat yang kaku tanpa bernyawa tetapi sering menghiasi dirinya dengan ilmu yang amat bermanfaat..credit to all of writer yang banyak mencurah ilmu anda di dalamnya..especially karyawan2 novel tempatan....banyak yang ak belajar dengan novel2 yang ak bila sampai beratus dan agaknya dah beribu2 ringgit 2 kot...bukan ak nak membazir dengan harta2 parent ak 2, tapi mang serious,klu nak suruh ak only streat focus to buku2 agama je, ak x bleh.So, care yang berkesan untuk aku terus mendalami dan memuhasabah diri ialah dengan membaca novel2 islam serta novel2 yang membawa aku ke pemikiran yang matang..so x semestinya novel2 yang ada kat pasaran 2 hanya berkisarkan tentang cinta..contohnya macam novel yang ak baru baru bace bulan lepas "jaja dan din"...macam2 ak belajar dalam 2..thanks to kak.suraya for the lovely novel...

actually,mang bestlah klu dapat baca novel tu.Bukan setakat tau jalan ceritanya, tapi dapat juga segala input,kisah dan tauladan daripadanya...

And the last...I'M VERY2 LOVE NOVELS AS MUCH I LOVE KNOWLEDGEBLE..

Tuesday, 2 March 2010

nak letak tajuk ap ni??

hish, entah knpe tetibe tngn ni terse gatal nak menekn biji2 kacang borrd ni, padahal bukan x tau, exm da stakat parat jambul lembu je....huhu

actually, hati ak tengh diperapi dengn macm2 perasaan dan keadaan...agak2 klu gaul sume 2, ad rse gado-gado x?wah..ejat, sempt lg ang pikir maknn...ishk, ingat2 ang tegh diet...haha

almk, nak kne pi kul, xpe2 nnt ble ak free ak smbg blik citer ni..get to gooo

Friday, 12 February 2010

i just wanna be..

actually ak suke ngn kehdupn ak skang..it mean x de influnt dr mne2 insn bernama lelaki...so ble lg kte nak rse idup bebs, dpt joint mmbr2 jejln...men kejr2....or geguling ngn mmbr smbil ktawe sesme...lpas 2 ble kwn ngn sespe je...x kish..tua 0 mde, kye 0 miskn, hnsem 0 x hnsem, cntk 0 rupwn...

kedg ak mcm bnce je ngn 'dorang' mcm ske2 nak guard line org,pdh x de pape iktn pown..ap punyer cer r klu mcm ni...kesin r klu rse2 da x le wat bnde y kte nak...rse mcm x ble kaut bebyk pengalmn je....

well, hehe ak tgh tensyn skang ni..tp bukn tahp giga..2 pown psl lelki...haila, ap r cbuk dorg ni klu ak da kte x nak, so mkne nyer ak x nak r...ni cbuk nak jge tepi kain org..ngn da bgus ke nak kne jge ank org plak....adus parh btol ak ni....!!! mang tgh dendm abis...haha, haru tol klu cmni..

Sunday, 31 January 2010

short of time..


da lme ak x mncoret ap2 kart blog ni...adus, rndu rsenye..sbnrnye memcma yang ak nak coretkan..tapi ble pikirkn mse y makin singkat terpakse pndemkn dlu prasaan wat sketika..
sahabat penh berkata..klu kite rse masa 2 brgerak terlalu lmbt, it mean kte tgh brade dlm kerugian....

tapi...klu kite rse mase 2 cpt,2 mknenye kite manfaatkn mse 2 dngn sempurna...actually, ak tgh x de poit sbnrnye...ak just tulis ap yg ak rse skang...tapi ak x tau lak ak ni manfaatkan mase mcm mne...hmm biarlah..smoge kite sume memanfaaa\tkan mse y kite lalui coz mse x ble diundur.. -_^

Monday, 18 January 2010

we read..we think....

Seorang guru wanita sedang bersemangat mengajarkan sesuatu kepada murid-muridnya. Ia duduk menghadap murid-muridnya. Di tangan kirinya ada kapur, di tangan kanannya ada pemadam. Guru itu berkata, "Saya ada satu permainan... Caranya begini, ditangan kiri saya ada kapur, di tangan kanan ada pemadam. Jika saya angkat kapur ini, maka berserulah "Kapur!",jika saya angkat pemadam ini, maka katalah "Pemadam!"

Murid muridnya pun mengerti dan mengikuti. Guru berganti-gantian mengangkat antara kanan dan kiri tangannya, semakin lama semakin cepat.
Beberapa saat kemudian guru kembali berkata, "Baik sekarang perhatikan.
Jika saya angkat kapur, maka sebutlah "Pemadam!", jika saya angkat pemadam, maka katakanlah "Kapur!". Dan diulangkan seperti tadi, tentu saja murid-murid tadi keliru dan kekok, dan sangat sukar untukmengubahnya. Namun lambat laun, mereka sudah biasa dan tidak lagi kekok. Selang beberapa saat, permainan berhenti.

Sang guru tersenyum kepada murid-muridnya. "Murid-murid, begitulah kita umat Islam. Mulanya yang haq itu haq, yang bathil itu bathil. Kita begitu jelas membezakannya. Namun kemudian, musuh musuh kita memaksakan kepada kita dengan perbagai cara, untuk menukarkan sesuatu, dari yang haq menjadi bathil, dan sebaliknya. Pertama-tama mungkin akan sukar bagi kita menerima hal tersebut, tapi kerana terus disosialisasikan dengan cara-cara menarik oleh mereka, akhirnya lambat laun kamu akan terbiasa
dengan hal itu. Dan anda mulai dapat mengikutinya. Musuh-musuh kamu tidak pernah berhenti membalik dan menukar nilai dan ketika.

"Keluar berduaan, berkasih-kasihan tidak lagi sesuatu yang pelik, Zina tidak lagi jadi persoalan, pakaian seksi menjadi hal yang lumrah, tanpa rasa malu, sex sebelum nikah menjadi suatu kebiasaan dan trend, hiburan yang asyik dan panjang sehingga melupakan yang wajib adalah biasa, materialistik kini menjadi suatu gaya hidup dan lain lain." "Semuanya sudah terbalik. Dan tanpa disedari, anda sedikit demi sedikit
menerimanya tanpa rasa ia satu kesalahan dan kemaksiatan. Paham?" tanya
Guru kepada murid-muridnya. "Paham cikgu..."

"Baik permainan kedua..." begitu Guru melanjutkan.

"Cikgu ada Qur'an, cikgu akan letakkannya di tengah karpet. Sekarang anda berdiri di luar karpet. Permainannya adalah, bagaimana caranya mengambil Qur'an yang ada ditengah tanpa memijak karpet?" Murid-muridnya berpikir. Ada yang mencuba alternatif dengan tongkat, dan lain-lain.

Akhirnya Guru memberikan jalan keluar, digulungnya karpet, dan ia ambil Qur'an. Ia memenuhi syarat, tidak memijak karpet . "Murid-murid, begitulah ummat Islam dan musuh-musuhnya. .. Musuh-musuh Islam tidak akan memijak-mijak anda dengan terang-terang. ..Kerana tentu anda akan menolaknya mentah mentah. Orang biasapun tak akan rela kalau Islam dihina dihadapan mereka. Tapi mereka akan menggulung anda perlahan-lahan dari pinggir, sehingga anda tidak sadar.

"Jika seseorang ingin membuat rumah yang kuat, maka dibina tapak yang kuat. Begitulah Islam, jika ingin kuat, maka bangunlah aqidah yang kuat.
Sebaliknya, jika ingin membongkar rumah, tentu susah kalau dimulai dgn
tapaknya dulu, tentu saja hiasan-hiasan dinding akan dikeluarkan dulu, kerusi dipindahkan dulu, Almari dibuang dulu satu persatu, baru rumah dihancurkan. ..."

"Begitulah musuh-musuh Islam menghancurkan kita. Ia tidak akan menghentam terang-terangan, tapi ia akan perlahan-lahan meletihkan anda.
Mulai dari perangai anda, cara hidup, pakaian dan lain-lain, sehingga meskipun anda muslim, tapi anda telah meninggalkan ajaran Islam dan mengikuti cara yang mereka... Dan itulah yang mereka inginkan." "Ini semua adalah fenomena Ghazwul Fikri (Perang Pemikiran). Dan inilah yang dijalankan oleh musuh musuh kita... "

"Kenapa mereka tidak berani terang-terang memijak-mijak cikgu?" tanya murid- murid. "Sesungguhnya dahulu mereka terang-terang menyerang, misalnya Perang Salib, Perang Tartar, dan lain-lain. Tapi sekarang tidak lagi." "Begitulah Islam.. Kalau diserang perlahan-lahan, mereka tidak akan sedar, akhirnya hancur. Tapi kalau diserang serentak
terang-terangan, mereka akan bangkit serentak, baru mereka akan sadar".

"Kalau begitu, kita selesaikan pelajaran kita kali ini, dan mari kita berdoa dahulu sebelum pulang..." Matahari bersinar terik takala anak-anak itu keluar meninggalkan tempat belajar mereka dengan pikiran masing-masing di kepalanya...

RENUNGILAH SAHABAT SEMUA..

TOLONG SEBARKAN PADA SAUDARA2 ISLAM KITA..MOGA ALLAH MEMBERI TAUFIQ DAN HIDAYAH PADA KITA DAN KELUARGA KITA... MARILAH KITA SAMA2 SEDAR BAHAWA AGAMA, BANGSA DAN TANAHAIR KITA SEMAKIN TERANCAM!

UMAT ISLAM SEMAKIN MUDAH DIBELI DENGAN WANG RINGGIT, DILALAIKAN DENGAN KEINDAHAN DAN MEMUJA KESERONOKAN HIDUP, HINGGA HILANG MARUAH DAN HARGA DIRI!!

JUSTERU, MARILAH, KITA BETULKAN APA YG TERMAMPU BERSAMA2..USAH HANYA BILA SEGALANYA SUDAH TERJADI, SAMA SEPERTI SAUDARA KITA DINEGARA2 LAINNYA, BARU KESEDARAN ITU TIMBUL, MUNGKIN MASIH BELUM TERLAMBAT TAPI KITA SUDAH TERLEWAT UTK MERUBAH DAN MEMBAIKI KEROSAKAN YG DIALAMI.

Tuesday, 12 January 2010

in long way...

hmm....memcm experice ak dpt time cuti ni...1stly...ak dpt jejk kaki ke perlis...huhu, satu prkre y best r...jauh 2 nak pi sne...so ble ad kesmptn...jgn weastkn,wat rugi je nnt...
y pling best kart sne angin nye kuat...wah klu ble sume bnde nak trbang..gak2 klu ak rengn mcm lelayng pown kowt terbang skali kowt..haha..-_^

ops,bile ckp psl lelayng..teringat lak time kart muar dlu...cik mot sesme joint men lelayg,dier r pling smangt terbgkan walo dlm bebnyk 2 just stu jer brjye...haha memule klakr gak..tp best r coz 1st exprice...punye smgt ketorg men smpe de y siap plan nak bwk pi portD skali...tapi ap jdik pas 2...muhaha..pikir r sndri..klu citer kang x ckup page lak..

den pas ak berempaspulas kart sne slme 3 ari 2 mlm...kmbali r ak ke bumi kdh y permai n indah ni....
tp.......sedag ku ingin pulg ke tnh lahirku(ceh mcm duk jauh mne je..) satu kemlgn y ngerlah ak adap kart sne...huhu sedih r we...wlu nmpak kecik tp ak trse gak sesiket....
mne pnh ak adap bnde 2 slame ni,klu stakart ilang duit je x ksah..tp tetibe zup..ilang sume,spe y x haru...so,trpakse r ak blik ngn pape kendanenyer ke jhor...ops lpe nak habaq,ak smenrnye tlh mnjdi mang curi y ke bpe ntah...x de dlm rekod dia lak... -_^

den,ble ak smpe jb..ak wat report kart sne...1st time 2,ak jejk kaki kart balai..huhu




Sunday, 3 January 2010

Langkah Tercipta
Album : Langkah Tercipta
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com

Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,

Allah…
Inginku hentikan langkah ini
Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan
Semangat tenggelam lemah daya,
Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan

Dan langkahku kini terbuka
Pada hikmah dugaan uji keimanan
Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan

Allah…
Pimpini diriku,
Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini
Cekalkan hati dan semangatku
Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta