Friday, 29 January 2016

Review : Global Sewing Machine GSM-505

Bismillah

Setelah 2 bulan aku menggunakan mesin jahit ni..
Apa yang aku boleh cakap..
Mesin ni...super duper best. sebabbb
1. Murah dan sangat berpatutan
2. Kualiti mesin dan jahitan sangat tiptop
2. Senang nak guna lagi-lagi beginner macam aku ni
3. Barang-barang tambahan senang nak cari
4. Tak bising sangat.
5. Boleh bawak ke mana-mana
6. Barang-barang yang disediakan pun banyak
7. Boleh tukar-tukar tapak jahit.

Best tau mesin jahit ni. Dengan mesin jahit ni pun aku dah banyak menjahit sambil menjual tudung dan shawl Wide shawk for sale

Mana aku beli mesin ni?
Aku beli mesin ni kat LAZADA dengan harga RM174.90.
Aku xpasti ini harga paling murah ke tak. Tapi bagi aku yang baru nak mulakan menjahit. memang berpatutan lah harganya.

Kenapa aku berani beli dengan LAZADA?
Sebab, so far setakat ni barang-barang yang aku beli dari sana memang elok. Alhamdulillah
Service postage dia pun bagus. Orang post tu siap call time nak hantar kat aku tau.

Kotak mesin yang baru sanpai di tangan.
Excited wey bila dapat call yang mesin ni dah sampai
Ini rupa mesin bila aku dah keluarkan dari kotak.
Yang kain tu memang ada tau.

Tadaa...ni lah barangan yang terkadung dalam mesin.
Ada mesin jahir, power cable, foot paddle, 3 gelung benang hitam dna putih , 2 biji skoci, 2 jarum mesin dan few tings yang aku tak tahu nama
Banyakkan barang dia. So, betul la kan yang aku cakap, memang berbaloi beli mesin ni.

Tapi...setiap sesuatu tu mesti ada kelemahan kan..
Ha..setakat ni aku nampak, dia ada satu kelemahan je.
 - Tempat nak letak gelung benang tu agak rendah, so kalau aku beli benang biasa xboleh nak suit     kat batang benang tu.

Jadi, cari penyelesaian yang aku buat, aku biar je gulungan benang aku kat bawah. Tetap dapat menjahit jugak kan...

Bagi aku tu kelemahan yang tersangat lah minor, selagi aku dapat menjahit dengan mudah dan jahitan pun kemas. Hal yang kecik-kecik ni pun aku tak kisah dah.

So...siapa2 yang baru nak belajar menjahit, dan ingin mencuba mesin ni. sila-silakan la ea.
Insyallah, tak rugi beli wey =)





5 comments:

nur hidayah said...

salam kak. sy pon ada mesin ni, tp xthu pula blh tukar tapaknya. klau nk tukar tapak kene bgthu mcm mna kt tuan kdai ? blh ke tukar tapak baby seam. teringin sngt nk jhit baby seam kt kain nk buat shawl.tq

Izzati Ishak said...

wsalam hidayah. boleh cakap dengan org kedai tu nak tapak untuk mesin portable. Biasanya dia tahu.

Ummu In The Middle said...

Salam kak, saya beli tapak rolled hem tapi jahitan lurus tak kena pada kain.

Saya guna mesin global juga..

Macam mana ya?

Ummu In The Middle said...

Salam kak, saya beli tapak rolled hem tapi jahitan lurus tak kena pada kain.

Saya guna mesin global juga..

Macam mana ya?

Linda Ramli said...

salam...mesin ni kalau nk jait langsir boleh?