Thursday, 31 January 2013

Sebab-sebab Mengapa Kita Gagal dalam Sesuatu Hubungan

Bismillah...

Sedang hatiku gundah gulana dan dilanda kesedihan,aku terbaca satu bahagian yang sangat menarik sehingga membawaku kedunia realiti semula. Daripada buku "Ya Allah, Jagalah Dia Untukku, karya Burhan Sodiq...

Pertama: Si dia bukan orang yang baik untuk kita sehingga Allah tidak berkenan menjadikan dia pasangan hidup kita.

Kedua: Si dia yang akan menghancurkan cita-cita kita di masa hadapan. Sebab itulah Allah tidak mengabulkan doa-doa yang kita panjatkan.

Ketiga: Ada seseorang. Yang lebih layak menemani hidup kita. Diia sudah ditentukan Allah untuk menjadi seseorang yang sangat bererti dalam hidup kita. Boleh jadi dia sekarang sedang memperbaiki diri.

Keempat: Kegagalan yang terjadi adalah untuk mendidik kita mengatasi masalah hidup. Kita sudah biasa menjadi pemenang dan selalu bahagia dengan pencapaian hidup. Kegagalan membuiatkan kita sedar, walau sehebat manapun, kita hanya manusia biasa dan bukan Tuhan yang dapat mengatur segalanya.

Kelima: Kegagalan ini boleh menjadi teguran secara tidak langsung daripada Allah untuk kamu agar selalu bersyukur dengan apa yabg sudah ada dalam hidupmu. Ia juga mengajar kamu supaya tidak alpa dalam hidup dan kembali kepada Allah dengan perasaan yang bangga. Semoga semua yang terjadi membuatkan kita benar-benar tahu dan memahami hikmah yang terbaik bagi kita.

P/s: terima kasih Ya Rabb..

No comments: