Thursday, 16 October 2014

Antara Ujian dan Bala

Bismillah

Apa perbezaan ujian dan bala? Apakah setiap musibah itu bala dan setiap masalah itu ujian?

Kadang-kadang bila ditimpa kecelakaan atau musibah, orang berkata 'Ha...ini bala la ni" Sebagai contoh isu kapal terbang yang ditembak jatuh. Atau pabila diri ditimpa masalah yang sangat menyulitkan, diri berkata "Ujian apakah ini". Jadi apakah sebenarnya bala dan ujian itu?

Dalam satu siri "Tanyalah Ustaz" di tv9. Penceramah itu mengkelasifikasikan, ujian adalah satu perkara yang kita tidak pinta ia berlaku dan kita tidak sangka akan kedatangannya. Manakala, bala pula adalah kesan dari perbuatan kita sendiri.

Sebagai contoh, diri mengalami sakit seperti demam. Boleh jadi itu adalah ujian untuk menghapuskan dosa-dosa lampau kita. Bagaimana pula andai kita mengalami kemalangan  atau di saman semasa memandu dengan laju? Sudah tentu itu adalah bala, kerana kecelakaan itu berlaku akibat kesalahan yang kita lakukan sendiri.

Tak semua yang berlaku itu bala dan tak semua yang berlaku pada diri itu ujian. Walau apa pun yang dating, semua itu adalah pengajaran bagi kita kerana Setiap kesusahan itu adalah pengajaran bagi orang yang berfikir.

Allah juga telah berfirman, setiap kesusahan ada kemudahan (al-insyirah). Oleh itu, walau apa pun berlaku, jangan tenggelam didalamnya. 

No comments: