Sunday 29 September 2013

Resepi : Satay Kerang

Bismillah

Minggu lepas teringin nak buat satay kerang sendiri, jadinya aku cubalah google resepi satay kerang yg paling simple dan nampak sedap di pandangan mata. Akhirnya, ini lah hasilnya. Resepi satay kerang aku yang telah diubahsuai mengikut citarasa sendiri.

bahan-bahannya

2 kg kerang mentah
4 ulas bawang putih
6 biji lada merah kering
5 biji cili api
1sk kicap pekat
1 keping gula merah(aku guna gula merah versi kelantan yang berkeping-keping 2)
3sb gula pasir
4sb minyak masak
Lidi satay

Langkah-langkah

1. Rebus kerang hingga mendidih dan ambil isinya.
2. Rebus lada merah kering hingga mendidih dan kisarkan lada merah bersama bawang putih, lada merah, cili     api, gula merah, gula pasir dengan air.
3. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga bertukar menjadi merah gelap. Kemudian masukkan kicap     pekat.
4. Masukkan isi kerang dan gaul hingga airnya sedikit kering.
5. Cucuk isi kerang pada lidi satay mengikut ukuran yang diinginkan.
6. Bakar satay dalam oven@microwave sehingga naik bau dan hidangkan(kalau nak garing boleh bakar           lama sikit).

Time ni terlebih kicap.maka jadilah warnanya agak kehitaman sedikit


Selamat mencuba. Sebarang pertanyaan dialu-alukan. Terima kasih =)

sumber asal : resepi kerang

No comments: